De dochter toch.

April 7th, 2011

‘Eigenlijk’, zei ze serieus, terwijl ze aan haar drankje nipte op het terrasje, ‘eigenlijk is niemand dom. En eigenlijk is ook niemand gewoon slim. Want je kunt dom zijn bij Frans, en slim bij je familie. Of dom doen bij je vrienden en slim zijn voor wiskunde. Raar dat niemand dat al een keer gedacht heeft.’

Ik nipte ook een keer van mijn drankje, op datzelfde terrasje en keek in het tegenlicht naar haar glunderend gezicht. Het gezicht van de dochter glundert meestal, en als het al eens niet glundert, dan duurt dat nooit lang. Toen keek ze naar het kleine blauwe lederen handtasje dat ze net van ons gekregen had, en deed het nog een keer open, en dan weer toe. Ze wilde waarschijnlijk nog eens zeggen dat ze de binnenkant nog mooier vond dan de buitenkant, maar dat het jammer is dat je altijd eerst de buitenkant ziet. Ze wisselde ook van oorringen, want die had ze ook net gekregen, en dat is heel wat voor die dochter van ons.

‘Mama toch’, zei ze, ‘waarom geef jij me zomaar twee echte geschenken, midden in de week? Het is niet eens mijn verjaardag.’ Die dochter van ons snapt als de beste dat ze vaak moet wachten, en dat altijd je zin krijgen toch niet leuk is. Maar nu kreeg ze haar zin, en ze probeerde er een woord op te plakken. ‘Gierig’, kwam er het eerst uit, ‘je bent gierig vandaag. Neen, sorry, ik bedoel vrijgevig. Gul.’

‘Je bent dus niet alleen slim en ook niet alleen dom. Net alsof je niet alleen rijk en niet alleen arm kunt zijn.’

Dat snapte ik niet goed.

”Toch wel, mama: je kunt veel centen hebben, en geen vrienden. Je kunt ook héél véél familie en toffe vrienden hebben, maar weinig geld om te sparen. Je kunt ook alles hebben, dan ben je rijk rijk. Of niets, zoals een eenzame dakloze, die is arm arm. Tenzij hij ook een dakloze vriend heeft, dan is hij arm rijk.’

En ze ging door: ze had het over cliniclowns, en Chico Mendes, en de strijd voor het behoud van het regenwoud. Of hoe eerlijk anders is, en hoe geld iemand stout kan maken.

‘Oma is niet echt rijk, zei ze, maar doordat ze mij heeft, is ze plots veel rijker. Want ik zal altijd voor haar zorgen, en soms is liefde beter dan geld.’

Ik had gelukkig mijn zonnebril op, want met zoveel wijsheid moet ik altijd bleiten.

Toen kwam het.

‘Ik zal mijn vrienden missen volgend jaar. Ook de jongens met broeken die te laag hangen en me niet laten winnen in het voetbal.’

En ze weende een beetje, zo vanachter haar eigen zonnebril. Soms is dat makkelijker, en beter ook.

‘Maar ik zal Arthur terugzien, en Emily ook, en eigenlijk zijn de kinderen uit het vijfde veel leuker dan ik vroeger dacht. En mijn juf zal er zijn, en zusje is er ook, en ik zal eindelijk de oudste van de hele school zijn. Gelukkig ben ik rijk rijk en meestal slim met een beetje dom.’ Ik herhaalde voor de honderste keer dat dom eigenlijk niet bestaat, en dat het woord beter niet had bestaan.

‘Mama toch,’ zuchtte ze toen, ‘jij doet dat om mij te troosten. Omdat dubbelen helemaal niet leuk is. Ik ben ook wel slim slim hoor soms.’

21 Responses to “De dochter toch.”

 1. oontje Says:

  Pff, die dochter van u doet zelfs mij een beetje bleiten met al haar wijsheid. Koestert, ze, jong, die kinders en die wijze familie van u, ‘t zijn echte schatten.

 2. Tamara Says:

  Ontroerend, lief en wijs. Heel wijs 🙂

 3. Tess Says:

  Oh mijn hart, wat een wijs kind. In alle betekenissen van het woord.

 4. endimi Says:

  Ontroerend, echt zo wijs. Ge zou ze bijna platknuffelen na zo een uitleg.

 5. ysabje Says:

  Moh. Ik moet er zelfs een beetje van wenen, zo schoon. En het is geeneens mijn kind!

 6. TheMiss Says:

  Man man, ik zou glunderen van fierheid met zo’n kind!

 7. Isolde Says:

  Maar hoe schoon!
  Weet je wat ik vorige week gevonden heb? Een foto van jouw Anouk met mijn Seppe, hij was toen een maand of 4 denk ik. En Anouk een jaar ongeveer (gok). Allé, gevonden, het zit geplakt in zijn foto-album eigenlijk, maar ik was dat gelijk vergeten.

 8. hotelmama Says:

  Ma jong zo’n wijsheid! Zo’n kind kan toch onmogelijk “dom” zijn. Trouwens, eentje die het zó goed kan uitleggen die zal verder geraken dan eentje die heel slim is maar het niet gezegd krijgt.

 9. huguette Says:

  Och, mij hart breekt toch als ik zie hoe ze al babbbelend -wijs babbelend- volgend jaar een plaats probeert te geven. Kinderen zijn flexibel, dat wel, maar het is toch een stevige hap dat ze moet wegslikken. En ze doet op haar eigen unieke manier.

  Anouk is een geweldig kind dat zeker haar weg vindt, daar is iedereen van overtuigd. En wij zijn blij dat we haar kennen…

 10. missfolies Says:

  Zo mooi. Slimme meid.

 11. Nele Says:

  Manmanman, ik zit hier gewoon mee te bleiten. Wat een wijs kind…

 12. elke Says:

  Allé, ook hier tranen in de ogen. ‘t Is mooi maar ook een beetje triestig, hé.

 13. Nimsa Says:

  verdorie, zij mag ook glunderen van fierheid met zo’n ouders die dit verhaal van haar kunnen horen. En dat doet ze blijkbaar ook.

 14. nele Says:

  wat een wijs kind zeg. zijt maar fier.

 15. Els Says:

  Wat is het toch soms moeilijk, je kinderen helpen grootworden, begeleiden, hier en daar dragen en nog veel meer loslaten. Grote momenten in een jongleven, kruispunten met grote vraagstukken en nog grotere antwoorden. Het vraagt bergen vertrouwen en dat is juist wat de mooie levensuitspraken van Anouk je willen zeggen. Geloof haar maar, hoe moeilijk het ook lijkt, ze vindt haar eigen mooie weg! Anouk is een prachtig groeiend kind, gesteund en gedragen door de warme liefde van jullie gezin!

 16. Sarah Says:

  Waw.

 17. Martine D. Says:

  Amaai, zo mooi dat ze het kan uitleggen,zo kan ik het nog niet. Ik kreeg er een krop van in mijn keel.
  Ze moet misschien dubbelen maar ze is voor mij toch heel slim als ze zoiets kan uitleggen.
  Groeten ,Martine

 18. Polkadotjes Says:

  Dat kind is slim op die gebieden waar slimheid echt waarde heeft.
  Ze geraakt er wel. Rijk zijnde en al…

 19. nonkel Frank Says:

  Ik zie ze het al zeggen.
  Meter heeft het gelezen, en zegt “t’is niet erg,t’is een slim en wijs achterkleinkind die ik heb”Bij deze Marie, Meter heeft het gelezen, en Anouk zal het wel halen, een jaartje meer of niet , Nonkel deed er meer over dan één.
  groetjes van ons allen en oma

 20. mamasha Says:

  Hoe krijg je zo’n wijs kind jong? Ongelooflijk. Ik moest ook weer een beetje bleiten. Ik doe dat hier eigenlijk veel.

 21. wijplukkendedag Says:

  Ik krijg er hier ook tranen van in mijn ogen. Zo mooi!

Leave a Reply