Kinderboeken

March 30th, 2011

Ik ben mijn weg kwijt in de wereld van de kinderboeken.

Ooit was ik er compleet thuis in, dat had met mijn opgroeiende kleuter te maken, met mijn voorliefde voor kinderboeken en met mijn thesis ook wel een beetje.

Ik groeide mee met haar, stuurde haar bij, en zij mij, en ik wist wat goed was, wat er zou komen en wie ik in de gaten moest houden.

Niet meer, nu. Ik heb ondertussen een erfenis aan boeken voor de achterkomers, en vind het zonde om er te kopen , zomaar voor het kopen. De mooiste liggen op hun kamer en glijden rond zeven uur ‘s avonds door mijn handen, als ik een verhaal zoek voor Clarisse. Die vindt ‘mijn andere stemmetjes niet mooi’, en houdt meer van ‘verhalen die uit je hoofd langs je mond komen, mama’. Dus de meeste boeken staan statig te wezen, op wacht naar een nieuw verhalenmonster dat er hopelijk ooit écht van houdt.

Enkele exemplaren blijven op de voorgrond, en terecht.

De boeken van Kikker, magisch van stijl én zeer knap van inhoud. De Mini-boekjes van Kitty Crowther, die ooit stonden te verkommeren in de Slegte, voor geen geld. Een schande. Zelfs op de boekenbeurs op school keek iedereen er over heen. Gelukkig trekt mevrouw Crowther zich daar niks van aan, en ligt er een nieuw exemplaar in de winkel , over Mini die wil voetballen. Op haar eigen manier tekent en vertelt ze, nét op het niveau van mijn kleuter. En op dat van mij.

‘Oh, wat mooi is Panama’, nog zo’n parel, al gaat het nu nog eventjes aan haar voorbij. Maurice Sendak (Max en de maximonsters) heeft een gelijkaardig boek, ‘Een kusje van Kleine Beer’, over een kusje dat zijn eigen weg gaat.

Boeken die een beetje verder gaan, en toch dat kinderkopje kunnen boeien. Gerda Dendooven spreekt mij aan, maar mijn kinderen niet. Op geen enkel moment, met geen enkel boek. Alleen de live voorstelling die ze ooit gaf in de kelders van het NTG, kon Anouk echt boeien. Een grote mevrouw op illustratief vlak, maar de verhalen voelen kil aan, vind ik, en de tekeningen spreken voor zich. Dan toch maar Klaas Verplancke, die enkele jaren geleden mijn hart warm maakte met ‘Reus’, beklijvende verhalen en wondermooie beelden. Bart Moeyaert voor als ze iets ouder zijn. Dertig of zo. Ik ben blij dat hij weer in de stilte leeft, want het jubileumjaar was er teveel aan.

Oh! Als Paul Verrept iets doet, dan ga ik altijd kijken, want Paul Verrept is zo’n kunstenaar die veel te weinig aandacht krijgt. Maar misschien is dat maar best ook. ‘God’ is zo’n verhaal dat je in je kast moét hebben. 

Anouk was dan weer in de wolken met Het geheime dagboek van Klein Duimpje, een boek dat ik stiekem uitgelezen had voor ze het kreeg. Het concept is goed, de taal passend en de illustraties wat overweldigend, maar dat mag bij een dagboek. Zeker als je Klein Duimpje bent.

Maar voor de rest gaat al het nieuwe een beetje aan mij voorbij. Véél boeken, dat wel, maar heel veel boeken waar illustraties de bovenhand halen, en de verhalen zijn niet altijd beklijvend genoeg om te blijven hangen. Mooie titels zeggen niet alles.

Dus als u nog parels kent, geef ze mij door. Voor de zwijnen dan wel, althans, toch voor één klein zwijntje van 3, dat niet zomaar alles slikt.

U bespaart mijn hoofd een pijnlijke zoektocht, elke avond opnieuw.

v

11 Responses to “Kinderboeken”

 1. Mme Zsazsa Says:

  Oh oh, ik weet er wel een hoop, maar amai ik moet nu keihard denken.

  Over een varkentje met een krulstaart, van dezelfde Gerda, maar écht goed hé.
  En de gruffalo, heel leuk om voor te lezen
  De drie rovers van eeuhmmmm een Duitser
  De coole cowboy (moet met stemmetjes)
  Tommie en de torenhoge boterham van Gaudesaboos

  en nog keiveel, maar dat zijn wel allemaal kleuterboeken natuurlijk, maar geen erg, dat hebt gij ook!

 2. tony Says:

  Guido Van Genechten!

 3. nele Says:

  ik ben nog niet zo thuis in de kleuterboeken, maar waar ik wel naar uitkijk is Jip en Janneke
  en er zijn ook hele toffe prentenboeken, met veel details, en verhalen erin verstopt die je zelf kan ontdekken. is dat niks voor een meisje die niet van voorgekauwde verhaaltjes houdt?

 4. Maja Says:

  http://www.stripweb.be/S-stripverhaal-de-gulzige-zeemeermin-bestellen-6440.asp
  Stoppeltje stripjes voor kleutertjes die nog niet kunnen lezen. Echt schitterend!
  En een andere strip zonder tekst:
  http://www.silvesterstrips.nl/strips/ufo/ufo/
  Prachtig. De kindjes hebben er uren zelf in zitten bladeren op vakantie. Echt de moeite!
  Het leuke is dat de tekeningen het verhaal vertellen en dat vinden de kindjes tof omdat ze het helemaal zelf kunnen “lezen”.

 5. Els Says:

  Moet ik je mijn lieve man eens uitlenen? 😉

 6. lieve Says:

  Zijn hier altijd opnieuw een succes:
  Alles van Findus & Pettson – Sven Nordqvist
  O, wat mooi is Panama – Janosch
  Keepvogel – Wouter van Reek

 7. Marijke Says:

  Mijn dochtertje van 3 gaat voor de Kikker-reeks en de Jules boekjes (deels omdat ze die op school gebruiken vermoed ik) en ook boerderijboeken. De dochter van 5 heeft het momenteel voor de boeken van Hennie de heks, Paultje en Rikki.

 8. Marie Says:

  Oh ja, Kim, ik was de torenhoge boterham vergeten, die vind ik ook goed.
  Mo Tony in de comments: hoe meer mannen, hoe beter.
  Nele: daar kijk ik ook naar uit. Maar Clarisse vindt ze niet mooi, ‘die 2 kindjes’, tsss.
  Lieve,Keepvogel, die ga ik eens zoeken. Marijke: Hennie de heks dus, want ze houdt van heksen.
  Merci voor de tips.

 9. Marie Says:

  Maja: merci voor de links.
  Els: ja dat mag, dat zouden ze natuurlijk nog véél leuker vinden. Maar uw lieve man, laat die maar gezellig bij u en de 5 kinderen verhalen vertellen. Ik luister ooit nog eens mee, zoals in de Ardennen.

 10. Kruimel Says:

  Zoeperman & Zot konijn van Tine Mortier.
  Het verhaal van Mannetje Koek van Pieter Gaudesaboos
  O monster eet me niet op van Carl Norac
  De boekjes van Rikkie van Guido Vangenechten
  Alle kartonboeken van Vos en Haas

 11. i. Says:

  Mira is zotzotzot van de mol die wilde weten wie op zijn hoofd gepoept heeft. Een eeuwige hit, en als ze mag kiezen beginnen we altijd daarmee. Altijd.
  ik vind eefje donkerblauw ook goed.
  en voor de rest kijk ik eens en ik maak er zelf een post van. Goed?

Leave a Reply