De brief

March 16th, 2011

Ik kreeg een brief deze week.

‘Speelstraat – aan mevrouw’

Een handgeschreven brief met volgend verzoek:

‘ 1. spelletjes 2. zwemmen 3. voetbal 4. wedstrijden 5. koken 6. stoepkrijt 7. BBQ 8. receptie 9. van alles 10. springkasteel 11. fietsen 12. als iemand wint bij de wedstrijd krijgt die een beloning ‘

Mefrow. Die kleine buurjongen die me elke keer aanspreekt als ik mijn hoofd buitensteek. Die zo eventjes met zijn fiets naast me komt rijden. ‘Zijn er al plannen voor de speelstraat, mefrow? Vergeet je niet dat ik geen varkensvlees eet, mefrow?’

Hij weet al wat hij wil doen, deze zomer. En hij dacht waarschijnlijk: ‘Als ik dat allemaal op een brief schrijf, dan zal ze er niet onderuit kunnen.’

Speelstraat is keiwijs, eigenlijk. Zeker nu wij met 3 koppels zijn die dat verdelen. Elk één jaar de organisatie op zich nemen, en dan elk een weekend voor het entertainment zorgen. Het bevordert meer dan een beetje de vriendschap onder de buren, en leert kinderen, zonder dat ze het zelf doorhebben, kennismaken met andere mensen. In mijn geval: met andere culturen.

En we hebben maar één lastpak in gans onze straat. Die kan alleen maar plooien, dus.

4 Responses to “De brief”

 1. meisjesmama Says:

  Oh ja! Speelstraat is keiwijs!!! Ik begon er hier 2jaar geleden mee en sindsdien kennen wij véél meer volk in onze buurt! We hebben er echt nieuwe vrienden door gemaakt, onze kinderen ook. Maar bij ons zijn de kindjes in de straat allemaal nog kleutertjes, die hebben dus niet meer nodig dan fietsjes, stoepkrijt en een ploeterbadje bij mooi weer. Veel organisatie is er hier niet, wij leven dan de hele dag op straat en ‘s avonds wordt er op de wilden boef besloten wie bij wie aan tafel schuift. Heerlijk!

  Wij hebben hier ook een dwarsligger, een cafébazin (havencafeetjes zat hier, en die zijn vooral overdag druk bezocht). Haar cliënteel durft ook wel eens zeer ambetant (tot zelfs agressief) te reageren op onze speelstraat. Altijd gezever. Jammer.

  Oh en oppassen met het springkasteel!!!! http://meisjesmama.blogspot.com/2009/08/speelstraat.html

 2. Marie Says:

  Merci, Meisjesmama. bedankt voor de tips.

 3. Tess Says:

  Heel jammer dat dat bij ons niet meer georganiseerd wordt, maar wij hebben meerdere keren per jaar in heel het dorp zo’n dag. Openspelendag heet dat dan, heel leuk. Veel plezier hè daar! Met zo’n schattig manneke zal dat zeker wel niet ontbreken. 🙂

 4. nele Says:

  een brief! zo tof. en schattig

Leave a Reply