Twee dochters

January 25th, 2008

anouk-en-clarisse-met-een-cadeautje.jpg

Nu Clarisse wat groter wordt, en daarmee bedoel ik, bijna 5 maanden, voelt ze aan als een echte dochter. Dat prille baby-gevoel is weg, de primaire zorg die ik als borstvoedinggevende mama had, is fel veranderd, en dat kleine mini-mensje is een meisje geworden, een eigen persoontje. Ze heeft haar vreemde grote-mensen-lach, die alleen Anouk kan uitlokken (door ‘èdjoef’ te zeggen, en rond te springen). Ze heeft haar grillige gezicht, dat ongelooflijk smoelen kan trekken, doodernstig kan kijken, en mijn hart doet smelten. Ze heeft eigen handjes en voetjes, die zo anders zijn dan die van Anouk. Maar ze is evenveel een stukje van mij. Anouk is een felle, een doorduwer, zeggen wij. Zo één die keihard valt, en onmiddellijk terug rechtop krabbelt, zonder te verpinken. Ze is ook altijd zo geweest.
Hoe het met Clarisse zal zijn, dat weet ik (nog) niet. Maar ze bezit wel een ongelooflijke rust die mezelf en Anouk vreemd zijn. Die eerder aan papa doen denken. Die rust maakt haar in mijn ogen wijs. Zeer wijs zoals alleen uilen kunnen zijn. Eerst denken, dan doen. Ik redeneer steevast omgekeerd. En handel ook zo.
Hoe anders ze ook zijn, ze voelen allebei natuurlijk aan. Allebei als een stukje van mezelf. Ik kan An helemaal volgen, als ze het over haar dochters heeft.
Ik vind het ook heerlijk, die meiden in ons huis. En ze hebben mijn leven rijker gemaakt, veel rijker dan ik het ooit had kunnen inschatten.

One Response to “Twee dochters”

  1. nonkel Frank Says:

    haar blik?zoals ze vorige zondag aankwam, amai,een meisje die nu alaan het studeren is om volgend jaar prof te willen zijn, nog erger dan Jelleke,amai,een mix van brain van Jan en Marie? hihi, t’is al een denkertje en zal het ook blijven, zie je nu al op de foto’s die ik getrokken heb en je kan zien hé.Fijn weekend Marie en Anouck,Papa Jan zal wel de beste alleenstaande papa van Ledeberg zijn, hihi.

Leave a Reply