Ode aan Dranouter

February 25th, 2011

Mijn vroegste herinnering aan Dranouter moet zo van een jaar of vijfentwintig geleden zijn.

Vanillemelk, uit een flesje, met een strootje. Aan een veel te hoge toog, bengelend op een barkruk. Ik kneep mijn strootje dicht met mijn lippen, zodat de zoete melk héél langzaam erdoor kwam. En af en toe een vanillesmaak . Het was een geribbeld flesje, zo een beetje oud als je eraan voelt.

Ja, zo ééntje, ja.

                      

Ik kreeg er twee grote broers bij. Seppe en Bram. Ik zat met open mond te kijken naar wat grote jongens durfden, en waar ik alleen maar van durfde dromen. Terwijl ik een boekje las. Met mijn pop in een hoek, ja, ik was een meisje meisje.

Ik kreeg ook een bonk van een tweede vader erbij, met een baard en een imposante stem. Die zelf zalm rookte, paté maakte en krieken op stroop met gehaktbrood op tafel zette. En een café. Met een Leuvense stoof, volk, een voute en een zaaltje achterin.

Allemaal in Dranouter, daar.

Oh, er volgden tonnen vol verhalen. Mijn blog is er te klein voor, en het zou u bijgod niet interesseren. ‘t Speelplein, de rioolbuis, het wandelpad. Mijn kamer, de knechtebrokken van het dorp. Echt. Er waren daar bijna geen meisjes. Op Eef en Liselotte na. Bijna alleen maar jongens, met velos en skateboarden. Met durf en lef en een grote bek. Ik werd verliefd (op de saaiste jongen van de straat, die waarschijnlijk tot op vandaag nog altijd geen lief heeft. en je moet niet lachen, voor zij die weten over wie het gaat) Ik leerde Kasper kennen, de raarste en bevreemdenste mens van Dranouter. Of was dat zijn broer?

En nu ga ik terug.

Allee, ik mag mee, zeg het zo.

En mijn buik zit vol herinneringen. Aan het schoonste dorp van het Heuvelland.

Ssst. Aan niemand zeggen. Voor het te wanted wordt.

9 Responses to “Ode aan Dranouter”

 1. Sarah Says:

  Goh das lang geleden vanillemelkje…
  waar is den tijd..van skateboards en “stoere” jongens.
  Doet mij denken aan mijn jeugd 😉

 2. Nimsa Says:

  Dranouter is bijna de zaligste plek op aarde..

 3. Lien Says:

  Als we ooit geld hebben voor een tweede huis dan is het in dranouter!

 4. Marie Says:

  Oh Lien. Dan kom ik eens op bezoek als ik mag 😉

 5. nonkel choco Says:

  en ik heb nog de foto’s van je eerste communie daar, remember?
  en mijn oude buurman, heeft ooit de taverne overgenomen, jaja
  allez, laten we dromen?

 6. Isolde Says:

  Je vertellement komt helemaal overeen met mijn herinnering van Dranouter. Ik kwam er veel met Siska en Lander bij Eef, Kobe en Jelle; en ander bovengenoemden (ja, de vreemde Kasper, hij is nog niet veranderd..) Marie, ik ontdekte je blog onlangs en ik vind je vertellementen wondermooi… x

 7. Marie Says:

  Maar Isolde toch. Welkom, welkom. En merci.
  Ik zal eens een ode aan Westouter schrijven ook 🙂

 8. Dorien Says:

  Ja, inderdaad, hou het liever een beetje stil. Het is er te mooi.

 9. Acne No More Says:

  Moving home in Germany is extremely expensive, indeed the few miles from my little village to the barn cost me 2000.00 Euros, as much as it might have require me to pay having a UK removal firm to move my household goods all the way from Wales to southern Germany. Labour costs in Germany make moving house very expensive, perhaps one of the reasons why the labour marketplace is less flexible – people would rather stay put once they’ve moved to a location.

Leave a Reply