Vuile commerce is het.

January 26th, 2011

Soms doe ik mee aan een marketingonderzoek. Omdat ik dat wijs vind, dat is dicht bij mijn deur en het geld gaat integraal naar de inrichting van ons huis. Ik kan, laat het ons zo zeggen, er al een halve wc-pot mee kopen. Althans, die indruk heb ik als ik de prijzen van badkamers bekijk.

Nu was er laatst een onderzoek voor mama’s met baby’s tussen 6 maanden en 2 jaar. Ik had dus het profiel waar ze naar op zoek waren.

Stel u daar niet teveel bij voor, hoor, maar die mensen zijn altijd joviaal, vriendelijk en attent.

Drie jonge mama’s: cool. Drie keer aftastend naar elkaar kijken en dan vollebak uw grut becommentariëren. Er bestaan minder leuke dingen op deze wereld.

Het ging over poedermelk, een nieuw soort, die de transit van de darmflora zou bevorderen. Wat mij als muziek in de oren klonk, want onze jongste, die kan een mondje meepraten als het over constipatie gaat. Met samengeknepen handjes, zo stijf als een plank. Ik moet er geen tekening bij maken.

Vroegen ze mij wat volgens mij het probleem was. ‘Poedermelk,’ zo stelde ik stoer, want de dokter en Kind en Gezin hadden dat gezegd. Ze eet immers vezels en fruit in overvloed en drinkt veel water, haar voeding is vrij gevarieerd ook.

Zou jij poedermelk kopen die de transit verbetert, vroegen ze verder. Waarop ik volmondig ‘ja’ zei, en de andere mama’s zeiden dat ze snapten dat ik daarvoor zou kiezen. Ah ja, als uw kind schreeuwt elke keer als ze kaka moet doen, wat wil je.

Toevallig, maar helemaal voor mij, dacht ik op de terugweg naar huis. Tot ik op de tram besefte hoe stom ik was geweest. Dom stom oliedom.

Het was verdorie misschien wel de schuld van de poedermelk, zolang ik borstvoeding gaf, was er geen enkel probleem. En ik maar blij dat Nutricia aan mij dacht. Alsof ze mij hielpen met mijn probleem. Terwijl hun melk misschien wel de oorzaak zou kunnen zijn. En ze nu deden alsof zij de grote oplosser waren.

Of hoe een mens, hoe alert hij is, in de truken van de producenten loopt. Met zijn ogen toe.

12 Responses to “Vuile commerce is het.”

 1. cica Says:

  Raar om het hier te lezen , maar ik zat er vandaag ook aan te denken…..of de oorzaak niet de overschakeling naar poedermelk is. Op de momenten dat ze daar stokstijf zit , te knijpen in haar handjes , knalrood word……je zou zo willen ruilen met haar.

 2. elke Says:

  Ik heb twee kinderen die ondertussen al ouder zijn en ik heb dat bij mijn oudste ook meegemaakt. Ware ramp was het. Ik kreeg de tip melk te maken met chaudfontaine (shoot me if I’m wrong want het is ondertussen 12 jaar geleden). Ik meen dat spa reine ook ok was maar evian zeker niet. Het hielp echt. Ga niet zeggen dat het ideaal was daarna, maar toch stukken beter.

  De jongste kreeg exact dezelfde melk en die had nooit problemen. Het ligt dus niet alleen aan het poeder, hoor. Ik zou voorstellen dat je eens met verschillende soorten water experimenteert (of het navraagt bij kind en gezin want die gaven mij de tip) en ziet wat het geeft.

 3. Els Says:

  zou je nog niet kunnen overschakelen op gewone melk, al dan niet lactose-vrij? Toen onze Jacques 14 maand was ben ik gewoon overgeschakeld van borstvoeding op halfvolle melk, misschien helemaal niet volgens de regels maar wel goed verdragen.
  Bij nummer 5 (ook al bij nummer 4)heb ik me behoed voor al die praatjes, extra baby-uitvindingen. Hij moest gewoon mee met de rest…onze koning,le pauvre ;-)!

 4. nele Says:

  rond 12maanden ben ik ook gewone melk beginnen geven, en dat mocht toch volgens de boekskes.

 5. Mme Zsazsa Says:

  Ik heb nooit poedermelk gegeven, maar volgens mij is dat iets wat elk kind ervaart bij het overschakelen naar vaste voeding.
  Ik zou wel NOOIT melk kopen (moest ik poedermelk kopen) met zo’n toevoegingen want uiteindelijk zijn dat dan toch medicijnen?

  Dan let ik liever op het eten dat ik het kind geef, veel peren en weinig bananen en van die dingen.

 6. tijdtussendoor Says:

  Die toevoegingen zijn eigenlijk laxeermiddelen. Dus dat kan zeker niet goed zijn. Volgens mij krijg je op die manier ‘luie darmen’ en zal die kleine altijd constipatie problemen hebben. Mijn oudste is nu 24 jaar dus toen was alles anders. Maar ik gaf hem koemelk op 6 maanden want hij weigerde fles melk en mijn borsten waren leeg 😉
  Ik weet nog dat ik het binnenste van wit brood overgoot met warme melk en hij smikkelde dat lekker binnen. Hij is nu een beer van een vent!

 7. Els Says:

  @tussendoor. Weet je, de laxeermiddelen die je in de apotheek zonder voorschrift krijgt zijn eigenlijk natuurlijke produkten welke in ons voedsel voorkomen. Echte laxeermiddelen (contactlaxativa) worden enkel op voorschrift verkocht. Het is onmogelijk dat deze in poedermelk zonder voorschrift toegevoegd worden. Luie darmen kan je niet krijgen van de natuurlijke produkten! Het is wel zo dat aanleg voor obstipatie bestaat…

 8. cica Says:

  Pierval water word aangeraden door K&G voor flesvoeding. Evian daarentegen zou worden afgeraden.

  Ik zal in mijn papieren eens zoeken naar die water lijst, Marie.

 9. Lies Says:

  Onze kleine krijgt nog borstvoeding.. nog steeds en zelfs daarmee heeft hij soms last van zijn darmen, ook al is hij vandaag 13 maanden oud en krijgt hij ook gevarieerde vaste voeding.
  Wat helpt bij ons: probactiol pillekes, dagelijks gemengd onder de fruitpap of de patatjes (wel afgekoeld, anders gaan de probiotica dood voor ze kunnen werken).

 10. nonkel choco Says:

  Mont roucous water, te krijgen in de bio winkel, heel duur, maar…… in de auchan aan 3 keer goedkoper, dus….

 11. nonkel choco Says:

  @Lies, probiotica is heel goed
  ik verdeel momenteel de “Licht op uw gezondheid” en “bliss”, eerste voor apotheken die wat bio willen, en tweedes voor biowinkels.
  Probiotica is heel goed maar uitkijken naar de hoeveelheden bij jonge kinderen

 12. nonkel choco Says:

  verdorie, wat leest nonkel hier allemaal.
  Marie, eigenlijk is het beste paardemelk geven, maar in gent centrum, hum

Leave a Reply