Straffe koffies, jawel

December 26th, 2010

Wij hebben keiveel traditie rond Kerstmis.

Kerstavond is altijd thuis en altijd met onze liefste vriend Yves. Het is altijd rustig en gezellig en lekker en een beetje lui. Soms is het spelletjes spelen en soms cadeautjes opendoen. Geen poespas, geen uren in de keuken, gewoon aan de tafel met een goei glas en goei eten.

Kerstdag is altijd bij de schoonfamilie. Vroeger bij mijn schoonmama, nu bij het nichtje. De kalkoen wordt vakkundig nog steeds door mémé bereid, die dat het best van de hele wereld kan. De rest door het nichtje, die dat al even vakkundig kan. Het is er gezellig zoals het alleen daar maar kan zijn, aaneengerijgd door eten, drank, geschenken en spelletjes.

Kerstdagavond zijn wij meestal alleen, daar in de Westhoek. Alleen, niet echt hé, alleen als zonder kindjes. Want die gaan naar mama. En wij gaan op de lappen. Want in Ieper wordt dat buitenshuis gevierd, de avond van de dag van Kerstmis. Iedereen heeft zijn feesttenue nog aan, en dat is dan altijd een beetje feest op café.  Wij kennen het uitgaansleven niet meer zoals tien jaar geleden, maar toch. Nog altijd genoeg genoeg voor teveel bier, veel lief volk en gesprekken aan een tafeltje met de vriend. En straffe koffies, in het Joc, voor de allerlaatste keer in de kelder op die plaats. Waar de geur van 15 jaar geleden nog steeds dezelfde is, en de mensen eigenlijk ook een beetje.

En dan wandelen wij naar ons bed, in het allerergste midden van de nacht, onder de Menenpoort, over een spiegel van ijs.

‘Lief,’ piepte ik,’ dit is heerlijk. Zo gij en ik en onze armen rond elkaar om niet te vallen. Dat is van keiveel traditie en ik vind dat cool.’

Mijn lief houdt niet zo van feestdagen, zegt hij, maar van dat wandelingetje zo ‘s nachts, daarvan gaan zijn ogen blinken. En zijn hoofd wordt elk jaar een beetje lichter op de 25ste december.

Een zaligen hoogdag voor u, liefste lezer, ook al is het een dag te laat.

4 Responses to “Straffe koffies, jawel”

 1. Tess Says:

  Heerlijke feestdagen daar!

 2. tijdtussendoor Says:

  Je mag nog heel de maand januari wensen, zei mijn grootmoeder zaliger altijd 😉

 3. elke Says:

  Ook voor jullie! En Ieper begot. Mijn roots liggen ginderachter (en een deel van de familie woont ook nog ginderachter).

 4. Sandy Says:

  Voor jullie ook hele fijne Feestdagen!

Leave a Reply