Aubergines en venkel.

Voor die groentes doe ik een moord. Of twee.

Mijn liefde voor venkel is 25 jaar oud, denk ik. Mijn grootmoeder maakte voor mij gestoomde venkel met gebakken vis en patatjes uit de oven klaar. Die patatjes, dat is gratin dauphinois, en daar zou ik dus ook een moord voor begaan. Enkel en alleen als mijn grootmoeder ze voor mij maakt. Een hele schotel, en ik mag ook de korstjes hebben. En vandaag heeft ze me beloofd dat het bijna weer de tijd is voor van die patatjes, dus ik zal nog eens moeten langsgaan binnenkort. Jammer dat ze al zo oud is, en het lastig heeft aan haar hart. Maar kom, ik wou het over groenten hebben vandaag. Over venkel, eigenlijk.

‘La cucina verde’, een kookboek dat ik in mijn hart, en bijgevolg ook in mijn sjskosj draag, werkt met groenten. Vanzelfsprekend, als je de titel bekijkt. Maar ik vind dat leuk, dan kan ik lekkere groenten eens op een andere manier klaarmaken, en wie weet is die spectaculairder en minder werk. Zo ja met venkel, dus. Temeer daar mijn huisgenoten er niet zo zot van zijn, en ik mijn uiterste best doe ze te overtuigen. Het is een beetje gelukt, bij deze.

Venkel uit de oven.

500 g venkel (ik nam er 300)-5 dl melk-70g boter-1 el tijm (had ik niet in huis, gedroogde wel)-verse geraspte Parmesan-zeezout en peper

Kuis de venkel op, snij in smalle reepjes en doe in een ovenschaal. Vul die met melk, verdeel er de klontjes boter over, bestrooi met kruiden en parmesan, en bak in de oven op 180° C, ongeveer 50 minuten. Doe er op ‘t laatst zout en peper over en serveer.

Venkel met kappertjes

300 g venkel – 2el kappers-3el olijfolie (4 voor mij) – 2 el paneermeel – 3 el geraspte pecorino – véél fijngesneden bladpeterselie – zout en peper

De venkel opkuisen en in smalle reepjes snijden. Koken (8-10 minuten). De reepjes in een ovenschaal leggen en bedekken met een mengsel van de olie, paneermeel, kappertjes en pecorino. Grillen en bestrooien met peterselie.

Simpel, lekker en eens anders. De foto is van de dochter met ambities. Ha.

3 Responses to “Vertellementen en de liefde voor Venkel”

  1. i. Says:

    oh, ge moet eens venkel in hesp maken. juist gelijk witloof in hesp. maar dan met venkel. lekker.

  2. Tante Evita Says:

    Ik maak vaak van die mini-ovenschoteltjes (ééntje per persoon, maar kan ook in een grote schotel, hoor) met schijfjes aardappel, venkel en lekkere kabeljauw erbovenop, met een sausje met oa. room en mosterd, héél lekker! En ik doe ALTIJD venkel bij mijn mossels, thuis altijd zo gegeten, als ik aan venkel denk, denk ik aan mossels, en omgekeerd… Ook heel lekker in een provençaalse maaltijdsoep. Je ziet, Marie, ik ben ook een hevige venkelfan!

  3. Chi Feery Says:

    I’ve never learned so much from any other blog before. Really enjoyed reading this today.

Leave a Reply