Anouk bekijkt me af en toe al eens van boven naar onder.

‘Eigenlijk lijk jij soms een beetje zwanger, mama’, zegt ze voorzichtig. ‘Ik bedoel, je bent niet meer echt mager als voor Clarisje, toch.’

Ik zeg daar niet teveel op, maar natuurlijk is dat waar. Ik schuil mij dan maar achter het feit dat er zowat 35 maanden baby’s in mijn buik hebben gezeten, in het totaal, en dat dat wel eens voor figuurveranderingen kan zorgen. Ze hengelt naar een antwoord, maar ze krijgt er geen.

Vanavond kijkt ze naar mijn riem in mijn kleedje. De riem van toen ik 18 was, meer bepaald. De riem met 5 gaatjes, ook. Het verste gaatje van toen ik net 18 werd, dan het gaatje van de vroege twintiger jaren, het gaatje van net voor de zwangerschap van Clarisse, en het vierde gaatje, dat ik tegenwoordig frequenteer.

‘Kijk eens’ roept ze vol verrukking naar Jan, ‘mama’s riemgaatje schuift op!’ Ge kunt dat zien aan de verwering op het leder.

Ik zeg niks, ah neen, ik denk weer aan de 35 maanden hé.

‘Dat is niet erg’, probeert ze me wijs te maken, ‘ dat wil gewoon zeggen dat je ooit wél smal bent geweest.’

12 Responses to “Het was niet echt subtiel, neen.”

 1. trijn Says:

  lief bedoeld, maar in de eerste plaats grappig. doet me denken aan een scène uit what’s eating gilbert grape, als de 200kg zware (sorry hoor, dat bedoel ik ook zo niet) mama van gilbert zijn vriendinnetje leert kennen. ‘i haven’t always been like this’ zegt ze verontschuldigend tegen de graatmagere juliette lewis, waarop die haar gerust stelt met ‘i haven’t always been like this either’… schoon!

 2. nele Says:

  ach kom, je zit nog niet in gaatje 5 he 😉

 3. Oontje Says:

  ‘t is dat. Je hebt nog marge 🙂
  En wat zouden we daar aan kunnen doen? Als je ooit tot actie overgaat, ik doe mee. Als het maar niet té inspannend is.
  Misschien samen naaien? Dan kan ik alvast niet stiekem die koekenkast plunderen 🙂

 4. Polkadotjes Says:

  Jawadde…ik ga mij nog een koekske nemen om dit door te slikken sé. 😉
  En betekent morgenvroeg garantie ook een gaatje verder.

 5. Els Says:

  Zwangerschappen, ze doen wat met je lijf!
  Een huis met veel mensen…ja, het ziet ervan af ;-)!En de uitspraak van Anouk getuigt alleen maar van aandacht voor jou. De dag dat je terug “op het 3de of 2de gaatje staat” zal er ook een opmerking komen en, die zal je dan doen blozen!
  En, reken maar even. Zwanger zijn duurt 9 maand, ontzwangeren idem dito. Reken daarbij de borstvoedingsperiode…geef je lichaam en ook je hoofd maar de tijd, er wordt al zoveel van je gevraagd!

 6. Kruimel Says:

  Ben ik blij dat mijn dochter nog niet zo rad van tong is (hoe lief ze het ook bedoeld)

 7. Sarah Says:

  Amai mijn botten! 🙂

 8. Tess Says:

  Voilà wat Els zegt, je lichaam heeft ook de tijd nodig om op adem te komen.
  Je blijft nog altijd even fantastisch, of het nu gaatje 4 of gaatje 2 in je riem is.

 9. huguette Says:

  Ik herken die verrukking ook bij mijn Luka.
  Wel met omzichtige opmerkingen -delicaat onderwerp- maar niettemin moest het af en toe eens ingepeperd worden.
  Maar nu ik mijn overtollige kilo’s (eindelijk)kwijt ben, is ze mijn meest trotse en enthousiaste supporter.

  En Idd Marie, gun dat arme lichaam van je een beetje rust en focus op je warme gezinnetje!

 10. marie Says:

  @alle lieve lezers: bedankt voor uw medeleven. Ik ben wel iets vergeten te zeggen: dat is dat ik mij stukken beter voel zo 🙂 En Jan knikt hevig mee.
  Btw Oontje, waar zou jij moeten vermageren?

 11. nonkel choco Says:

  no comment,gewoon leven

 12. cica Says:

  Marie ,gij hebt een pracht body. nah.
  En Oontje , daar moet helemaal niets af , ‘k zou begot niet weten waarom……en waar 😀

  Ik deel Nonkel choco zijn mening 😉

Leave a Reply