De nieuwe keuken

September 12th, 2010

– ‘keppe’, zei ik een week of vier geleden, ‘ als we nu eens niks nieuws kopen voor de keuken die we nog niet hebben.’

Hij knikte. Hij knikt meestal als ik een idee heb. Hij is bij momenten zelfs even enthousiast. Alhoewel. Ge zoudt het niet zijn, want Jan en ratio dat goed evengoed samen als tomaten en balsamico. Maar ja, ik ken hem en ik kan dat zien, dat hij een goed idee vindt. Hij denkt dan bijvoorbeeld nog iets langer na dan anders, voor hij repliceert.

Dus. Het Plan. Voor de verbouwingen. Na de badkamerperikelen.

We gaan niet voor gemaakte keuken, ik vind dat meestal toch niet schoon. We gaan voor een keuken met allemaal dingen die al eens een leven hebben gehad. Schoon,welteverstaan, geen platen die overschilderd moeten worden in mijn keuken.

En ik, ik krijg de opdracht om te gaan speuren naar al dat schoons. De pompbak, laat ons daar dan maar mee beginnen. Zo’n een ouden stenen, met veel plaats. Niet zo een nieuw waar er bijna geen water in kan, want hoe stom kunt ge eigenlijk zijn. Oh, en dan de hangkasten. En de spiegel. En de oude servieskast.Waw.

Wij, wij wassen onze kleine kinders heel graag in de pompbak. Twee keer per week.Ergonomisch en ecologisch gezien ben ik zwaar aan het scoren, me dunkt.

13 Responses to “De nieuwe keuken”

 1. tante ingrid Says:

  Ik help zeker zoeken!
  De jacht is open.

 2. marie Says:

  joepie!

 3. Sarah Says:

  Leuk! Ik wil ook…
  Maar kijk voorlopig hebben we geen stockeerplaats en zo kan ik geen leuke dingen scoren! Wreed vind ik het.
  Veel plezier en sjans!

 4. marie Says:

  Maar gij hebt straks veel meer plaats dan ik, troost u.
  En het zal zo schoon worden bij jullie…

 5. animuz Says:

  De kasten van kerygma al gezien? Met die blauwe deurtjes en de vintage broodsnijder?

 6. nonkel choco Says:

  al aan de afvoer gedacht liefste nichtje?

 7. Els Says:

  Wat je hier beschrijft is een heel romatisch idee van je keuken, mooi om naar te kijken! Misschien wel soms mooier en karaktervoller dan maatkeukens.
  En toch, Marie, ben ik het helemaal niet met je eens. maar ja, je weet “les gouts en les couleurs ne se discutent pas” en toch wil ik mijn idee geven.
  Ik hou zielsveel van een perfect passende keuken, met van die schuiven die juist ingedeeld zijn, met remmen op de deuren, zonder kieren en spleetjes waar kruimels en stof in valt. (Zeker op een dag dat 4 van onze 5 kinderen het idee hebben om mee te helpen.) Ik hou van schuifkasten waar je alles perfect kan in opbergen, met een goed overzicht. Ik hou echt van een keuken op maat.Kost geld,veel geld, dat is zeker. Maar, een keuken is en blijft toch het hart van een woning, niet? daarom is het voor mij zoveel waard!

  Je hebt wel gelijk: een grote spoelbak moet. Wel heb ik in ons appartement vroeger, met een oude stenen spoelbak, meer dan eens iets gebroken. gewoon, materiaal tegen materiaal. Een verwittigde vrouw….

  veel succes, Marie, in je zoektocht. En, wie weet bots juist ik wel op iets voor jou ;-).

 8. annelissen Says:

  gij hebt courage
  maar het resultaat gaat vast geweldig worden
  veel succes!

 9. Cica Says:

  Jou keuken is nu al zo mooi , Marie.
  Ik kan je misschien wel helpen met je spoelbak….
  zal eens horen bij mijn Pitje dit weekend. Zij heeft er vast nog eentje staan.

 10. marc ogiers Says:

  Het is precies zoals Els zegt, maar…dat geldt dan ook voor Els.
  In het geval van Marie zou ik toch zeggen doe het precies zoals je het voelt. Ik hou er altijd van hoe personen hun omgeving vorm geven, want je omgeving is de spiegel van je innerlijk. En Marie is een schoon mens dus ik kijk er naar uit hoe die mythische keuken van haar er zal uit zien. Schoon en organisch, net zoals zij is, denk en hoop ik. Want zoiets kan niet met keukens op maat. Succes!
  Trouwens: ik vind dat Els een heel mooie keuken heeft. Helder en groot…En als de keuken het hart van het huis is: Els heeft een erg groot hart. Nog iets: Bij FrancoBelge worden rubberen inlegmatjes verkocht tegen glasbreuk in spoelbakken.

 11. Els Says:

  Awel, Marc, wat schrijf je dit mooi!
  En, gelijk heb je. De keuken die Marie beschrijft past helemaal bij haarzelf en bij haar zijn. Ik begin er zowaar van te dromen!

 12. marie Says:

  Maar zeg, wat een schone gedachten hier allemaal. En Marc, als jij over mij schrijft, word ik altijd een beetje rood. En Els, ik snap u hoor, ik ken mezelf: ooit zal ik vloeken om die keuken en dromen van de uwe.
  Want mensen, gulder weet dat allemaal niet, maar Els die heeft een héél schone keuken.
  En Cica, ge zijt een engel, en dan krijg jij mijn keuken als we beginnen verbouwen, deal?

 13. Cica Says:

  Lijkt me een prachtige deal , maar helaas.
  Ons Pitje heeft grote kuis gehouden op de boerderij en jammer , ook de spoelbakken zijn weg.
  Ik had een dagje eerder moeten bellen 🙂

Leave a Reply