Eén miljoen vlinders

January 22nd, 2008

Het was niet de bedoeling, zaterdag, om een boek voor mezelf te kopen. Nee, echt niet. Maar toen zag ik het, en ik had het eerder al gezien, en ‘k kon er niet aan weerstaan.

Eén miljoen vlinders. Het is de titel van het boek, en tegelijkertijd een beetje het gevoel dat ik had na het lezen en doorbladeren ervan. Als Edward van de Vendel en Carll Cneut de handen in elkaar slaan, dan ga je best eens een keer zitten.
Niet dat dergelijke samenwerkingen altijd geslaagd zijn, dat wil ik niet gezegd hebben. Wat ik wil zeggen is dat als twee toptalenten zich samen over een projectje buigen, er een redelijke kans bestaat op een top-project.

En dat is bij dit boek het geval, dames en heren. Zeer erg het geval zelfs. Want het is niet alleen fantastisch van vormgeving, het doet me rillen van (inhoudelijk) plezier. Voor zij die niet weten wat verliefdheid is: lezen en bekijken dat boek. Voor zij die wel weten wat verliefdheid is: je zult het herkennen, herbeleven en genieten.
Carll Cneut is een meester in bladschikking, kleurgebruik en vormgeving van figuren.
Edward Van de Vendel is een heer in het vertalen van diep-essentiële gevoelens, met een sober taalgebruik. Naakt tot op de huid, maar oh zo herkenbaar.

Ik zal het koesteren, mijn pareltje. En binnen een paar jaar hopelijk terug bovenhalen. Samen met Anouk. Want die eerste verliefdhe(i)d(en), daar wil ik bij zijn.

Leave a Reply