Ik stop ermee

June 8th, 2010

Ik stop met kolven.
Bijna.
Een beetje.

Ik zat deze middag op vergadering in Antwerpen en ik kolfde tijdens de middag op een donker toilet en plots proestte ik het uit.
‘Zie mij hier nu een keer zitten’, dacht ik lachend.
Te laat voor het reserveren van borstvoedingspauzes, waardoor ik al twee maanden mijn middagpauzes opoffer. Dat is niet alleen stom, dat is ook dom. En ambetant en niet leuk.
Want doordat mijn middagpauze voor de helft uit kolven bestaat, eet ik veel te vlug, en smaakt mijn eten mij niet. Ik voel me flauw, en doordat ik ‘s nachts nog vaak op moet staan, werkt al dat voeden als een ware uitputtingsslag.

‘Een mama is de gouden spil van een gezin, mevrouw’, vertelde de dame van Kind en Gezin mij belerend vanavond, toen ik om een spuitje voor de kleinste ging. ‘En als die spil wegvalt, dan valt er heel veel weg’, voegde ze er aan toe.

En toen ging ik prompt naar de apotheker, bestelde een fles poedermelk en liet ook mijn lieve apotheker nog eens luisteren naar mijn verhaal. En Dirk, die kan daarover meepraten, want hij heeft zelf vier flinke zonen.

En nu ik die beslissing heb genomen, lijkt ik of ik gigantisch verraad pleeg tegenover mijn dochter.
Dus heb ik beslist dat ik deze avond nog maar eens een potje huil.
Kwestie van de hormonen nog ne keer vrij spel te geven.
Ge weet maar nooit hé.

7 Responses to “Ik stop ermee”

 1. Kruimel Says:

  Ik wil hier heel veel schrijven, maar ik weet niet of je nood hebt aan raad. Daarom alleen maar een groot hart onder de riem, misschien helpt dat ook al een beetje.

 2. Oontje Says:

  Ach Marie, je doet me er zelf tranen van in de ogen krijgen. Het is allemaal niet gemakkelijk, ik heb ook maandenlang op het toilet afgekolfd. Je moet voor jezelf afwegen wat jou het beste lijkt. De gezondheid van je dochter is belangrijk, maar jouw eigen fysieke en mentale gezondheid ook. Liefs.

 3. Tess Says:

  Oh Marie, ik dacht heel even dat je wou stoppen met bloggen… Ik kan je geen raad geven, enkel een hele dikke knuffel. Niemand is een betere mama voor kleine Simonne dan jij. Borstvoeding of geen borstvoeding. Als het niet meer gaat, dan gaat het niet meer. Veranderingen zijn altijd moeilijk, maar je past je er ook wel aan aan.

 4. Els Says:

  Marie, ik herken het zo goed, stoppen met borstvoeding…een moeilijk vraagstuk voor een mama.
  Verraad..zo zou ik het niet noemen. “Evolueren naar een andere fase, loslaten, zorgtaken eens aan een ander overlaten”lijken me meer gepast. Weet je nog toen we spraken over de rol van de papa bij de borstvoeding? Misschien is het tijd om hier wat ruimte te maken Jan, jullie beiden als “gouden spil” te gaan bestempelen, niet al die last alleen op jouw schouders te leggen.
  Zie je anders geen oplossing in stoppen met kolven en enkel voeden als je kleine meid bij je is? Is Simonne al gestart met groentenpap? Dat kan een ruimte geven voor jezelf, zowel fysiek als mentaal, minder stress tijdens het werk.
  Ach Marie, er schiet zoveel door mijn hoofd, er komen zoveel herinneringen piepen. Ik bel je eens vanuit “mijn rijdend secretariaat” om dit met jou te delen, misschien kan het helpen!zoen

 5. Marie Says:

  Merci, lieve lezers 🙂

 6. Machteld Sohier Says:

  Marietje,

  Ik lees dit na twee weken vakantie in Devon en Cornwall, waarin we niets anders deden dan genieten: uren over de heide trekken, tuinen bekijken, over prachtige strandjes wandelen, Engels praten, in de zon zitten en genieten.
  Ik zou je dit willen zeggen: jij mag nergens schuldgevoel over hebben. Ook zonder die borstvoeding doe je nog bijna het onmogelijke. Zorg nu ook eens voor jezelf, meidje.
  Jan en de kinderen hebben alle belang bij een uitgeruste en energieke Marie. Simonne, die begrijpt dat wel. En jij hebt dat klein beetje mee gemak dubbel en dik verdiend.

 7. Marie Says:

  Bedankt voor de wijze raad. Ondertussen eet ze patatjes, en drinkt ze af en toe een flesje poedermelk. Waardoor de brostvoeding weer kans heeft gehad om zich aan te passen. En waardoor ik me weer op en top voel.
  Zo te lezen hebben jullie een fantastische reis gehad. blij!

Leave a Reply