Rabarber

May 19th, 2010

Het begon allemaal met het verlangen naar rabarber.
Ik had de verantwoordelijke van de groentenafdeling in de supermarkt al twee keer aangeklampt.
‘Wanneer komt er rabarber?’

‘Bijna’, wist mijn collega te vertellen, ‘want mijn schoonzus heeft er in den hof’.

Toen Jan in het weekend zomaar thuiskwam met – u raadt het nooit – rabarber, heb ik in mijn euforie een rabarbertaart gebakken.
Maar eerst heb ik een stukje van de verrukkelijke stengel opgezogen. Als een snoepje heb ik het opgespaard voor later. Voor na de taart. Voor morgen. Of overmorgen.

Jan had het met asperges. Oh, hij heeft het elk jaar met asperges. Ze verzachten de file, en de korte nachten. Ze kondigen lente aan, verlangen naar de zomer. Ze smaken naar de hemel, het beste van de aarde.

Anouk die heeft het met aardbeien, maar daar wachten we nog even mee. Nog een heel klein beetje.
Luka met kersen, en ik heb het nog eens met tomaten ook.

Straks komen nog: patatjes van mijn grootvader en suikerboontjes uit zijn tuin. Eieren van hun kippen. Met wat geluk rode bieten en courgette van bij mijn nonkel. Met plezier werken ze dagelijks in hun hovetjes, voor wat groenten van hier.

Ik vind het ganse verhaal van de voedselkilometers het nadenken waard. Zeer erg zelfs. Ik vind het ongelooflijk wijs dat de juf van mijn dochter zich in zoiets verdiept. Ik vind het knap dat mijn dochter van 10 daarover nadenkt, en dat dat haar wereldvisie beïnvloedt. Dat ze verdorie nadenkt voor ze iets koopt, en het liefst nog meer dan een klein beetje.
Ik vind het leuk dat Volt op Eén een plaatsje geeft aan de dame van Velt, en boeiend als Gène Bervoets op zoek gaat naar locale producten.

Ik koop zo weinig mogelijk groenten en fruit die van ver moeten komen, en een mens wordt dat op den duur gewoon.
Probeert u maar eens.
Ge zult zien.

No Responses to “Rabarber”

  1. Oontje Says:

    Wij hebben dat hier met zelfgekweekte tomaatjes. Zoveel smaak!
    En de kinderen vragen zelf altijd om bioworteltjes. Veel lekkerder, vinden ze.
    En inderdaad: knap van Anouk dat ze zo bewust is van die dingen.

  2. Sarah Says:

    Ja, super! Ik word me er ook meer en meer bewust van. Is toch belangrijk he…

    PS: heb je mijn mailtje ivm de tentoonstelling aangekregen?

  3. Marie Says:

    Ja hoor! Alleen ontbrak het me tot nu aan tijd om te antwoorden. Ik heb wat tijd in het weekend, hij is alleszins al doorgestuurd naar mijn metje.

  4. marc ogiers Says:

    Vond jij dat ook zo leuk, gisteren bij Volt? Inderdaad erg belangrijk om bij stil te staan. Zo veel mogelijk de groeten eten die van hier komen en dus geen dure vervuilende vliegreis achter de rug hebben. We zijn te verwend he! Heel het jaar door tomaten op het bord. Altijd verse groene boontjes beschikbaar. En dus moet het anders.

  5. tante ingrid Says:

    Gisteren heb ik een héél lekker dessertje gegeten van raber met witte chocolademousse eroverheen.
    Héérlijk!!!!!!!!!

    Ik hou het verder bij jonge sla…. die plant ik zomaar tussen de bloemen, met het grote voordeel dat ik op die manier geen insecticides moet gebruiken.

  6. tante ingrid Says:

    Rabarber natuurlijk!

  7. Tess Says:

    Mmmmm rabarbermousse! Mijn favoriet!

  8. Peter Says:

    Marie, Met rabarber en zwarte aalbessen (paters) mùaa

  9. metje en peter Says:

    Marie, Met rabarber en zwarte aalbessen (paters) maa

  10. metje en peter Says:

    Marie,
    Dit is nu de derde keer! Met rabarber en zwa

  11. metje en peter Says:

    Marie,
    Ik stop ermee. Wil gewoon zeggen dat je met rabarber en zwarte bessen(paters) de beste confituur maakt. Nu maar wachten tot de zwarte bessen rijp zijn. Met Poperinge kermis.
    Groetjes.
    Peter

Leave a Reply