Verzoekjes

December 29th, 2007

Het is de tijd van het jaar en de dag vandaag die me eraan doen denken.

Aan de middelbare school, het uniform en de verzoekjes.

In P heb je niet zoveel scholen, en toen ik er 12 was, had je eigenlijk maar 2 meisjesscholen. Eén met uniform en één zonder.

Het uniform was blauw met wit, en het reglement wou dat het allemaal wat netjes was. Te korte rokken konden niet, felblauw was uit den boze, witte broeken hoorden niet en nog meer van dat.

Regels waren er in overvloed, en wij deden niet liever dan lekker op de grens te lopen: blauw rokje dat je wat kon oprollen als er niemand keek, witte collants die er net door konden. Heerlijk.

Eén keer per jaar, bij de inzameling voor het goede doel, mochten we zonder naar school. Voor 50 frank. Alle verzamelde centen gingen uiteraard naar het goede doel.

En daar stond je dan, de avond voordien, in je kamer, met een hoop kleren in de meest afschuwelijke kleurencombinaties ooit. Ik herinner me oranje en bruin, met een roze sjaal en een gele trui, om maar iets te zeggen. Het was moeilijk, dat kiezen, maar oh zo belangrijk, want daarna was het weer 300 dagen blauw.

En daar liepen we dan, als een bende kippen zonder kop, in lelijke kleren te huppelen alsof het het einde van de wereld was. En we betaalden die dag nog eens 50 frank, voor een verzoekje. Onze schooldj (zo’n hippe kerel uit de zesdes) draaide de hele middag plaatjes. Allemaal voor het goede doel. Loeihard. Op de speelplaats. Smashing Pumpkins was het.

 Ik hoorde het liedje vandaag in de Vooruit. Wij zaten daar lekkere kervelsoep te drinken (jammergenoeg geven ze daar rozijnenbrood bij en dat past niet vind ik) en ik moest lachen, diep vanbinnen.  Om dat liedje, om het uniform, om dat goede doel. En vooral om onze kleinste Clarisse, die al drie dagen zo vrolijk als een bijtje door het huis zoemt.

No Responses to “Verzoekjes”

  1. Oma Says:

    Tante Linda was de expert in het niet in orde zijn met haar uniform.. ze werd verscheidene keren naar huis gestuurd om een langere rok aan te trekken, zich te houden aan de kleuren en dergelijke…maar ze trok er zich blijkbaar niet veel van aan hoor.

Leave a Reply