Af en toe springt ze recht.
Om met één hand over de wieg te hangen, de vingers van de kleinste zus te grijpen, haar andere hand op de schouder van Jan te leggen, en te roepen: ‘de Verbinding!’
Jan neemt op zijn beurt de hand van Clarisse, die de mijne vlug vasthoudt.

de Verbinding, of de Band, heeft ze dit vreemde fenomeen gedoopt. Het wil blijkbaar zeggen dat wij allevijf met elkaar in verbintenis staan, door onze handen. Of door onze voeten, armen, hoofden. En als oma er is, zij er ook bij.

Waarom ze dat toch steeds doet, vroeg ik me verwonderd af. Gewoon, mama, zegt ze. Ik hou ervan, en ik heb het helemaal zelf uitverzonnen.

Nikke heeft door dat ze Ikke bedoelt, en haar woordenschat wordt alsmaar genuanceerder. ‘Genoeg’ is al eens ‘ Ik heb bijna genoeg’ en op een vraag antwoordt ze soms al eens: ‘Dat weet ik niet, mama’. Ze leert taal kennen zoals ze echt is, en aapt me de hele dag na.

En de kleinste?
Ewel, die slaapt. Die slaapt overdag, en die slaapt ‘s nachts. Die eet en slaapt. Om weer te eten en aan mijn borst in slaap te vallen. Ze is de meest rustige van de drie, die zo lief voor haar uit zit te staren, dat je haar zou willen opeten.


Net als een luksje, dat lekker harde wafeltje dat mijn grootmoeder voor de geboorte heeft gebakken. Honderden. Ik ben jullie het recept nog schuldig. Bij deze.

Om lukken te bakken heb je een speciaal lukkenijzer nodig, niet zo een om gewone wafels mee te bakken, maar een met héél kleine wafelvormpjes. Destrooper verkoopt ook zo’n soort wafels, maar die van ons zijn veel lekkerder.

Bon, je smelt 500 gram boter, maar laat hem niet bruin worden. Mijn metje gebruikt hiervoor die kilopotten Planta, en dat smaakt super. Je roert er 4 eieren op zijn geheel door. Daarna voeg je 700 gram kristalsuiker toe, en 300 gram kindjessuiker (bleke potsuiker). Tenslotte nog een kilogram patisseriebloem, en een half druppelglaasje water. Je krijgt een consistent deeg.
Je laat het deeg een nacht ‘overnachten’, en bakt de lukken de dag nadien.
Laat je ijzer zéér warm worden, wrijf het in met een stukje vet (de slager kan je dat bezorgen, en dat werkt stukken beter dan olie, omdat dat minder loopt). Rol bolletjes van het deeg, en bak ze.
Ze zijn heer-lijk.

12 Responses to “De Verbinding, Nikke wordt Ikke en de kleinste, die slaapt”

 1. fie Says:

  hi die lukken van jullie dat noemen wij koedjoarkes
  http://fievertelt.wordpress.com/2010/01/13/koedjoarkes/

 2. Machteld Says:

  Wat lief en innig, die verbinding. Ze heeft zo’n warm hart, Anouk. En die andere twee, daar smelt je gewoon van.

 3. Huguette Says:

  De lukken, dat moet nu wel lukken maar waar vind je in godsnaam zo’n wafelijzer?
  Een urenlange internetzoektocht leverde alleen maar dure professionele machines op, klaar om de hele stad te voorzien van wafels.

  Marie, wat zijn jullie toch een leuk gezinnetje. En Anouk heeft gewoon vorm gegeven aan de warme en hechte sfeer in huis. Perfect.

 4. els Says:

  Marie, weet je, ook wij doen dat thuis, ons verbinden. Al gaat het iets anders.
  Zo gaat het bij ons. Handen aan elkaar, alle 7 in een cirkel (liefts tijdens het eten 😉 ) en dan “één, twee, drie, VRIENDEN!” Dat geeft effectief een warmte, een verbonden gevoel, een innige band waar je kracht kan uit putten!
  Knap dat Anouk dit aanvoelt! Knap van jullie dat je dit kan wakker maken in haar!

 5. Marie Says:

  @Huguette: Frifri eens checken, ik geef je anders het nr van metje eens, dan kun je dat aan haar vragen.
  @Els: Oh, ook zo leuk, bij ons gebeurt het ook het vaakst aan tafel. Misschien heeft ze dat bij jullie gezien, zou dat niet kunnen?

 6. tante ingrid Says:

  Inderdaad wafelijzer Frifri MP100A.
  De vorm voor de lukken kan je dan bestellen.

 7. nonkel choco Says:

  het wafelijzer invetten hoeft niet zo vaak te gebeuren Marie,ik heb het vaak gezien bij Destrooper, en daar gebruiken ze pure boter voor, een tip, maar aan niemand zeggen hé.watook heel goed is is de echte oude smout.greets,van den nonkel choco

 8. nonkel choco Says:

  @Huguette kijk eens in een kringloopwinkel, anders bij de eldi en krefel zeker te vinden, zijn nu 5 in één, wafel, croque mr, etc en soms eens in actie bij den aldi 🙂

 9. Martine Says:

  Wat een leuk gezin heb je.
  Ik las een blogje eerder dat je op zoek was naar een nieuwe naam voor je blog?
  Misschien eens aan de kinderen vragen en overleggen . Misschien is ” de verbinding” wel iets?

 10. Marie Says:

  Bedankt voor de supertip. Er wordt hier ten huize al van Copyright gesproken door de oudste. Nog eventjes geduld, ik ben dat technisch eens aan het bekijken, hoe dat marcheert. Echt bedankt voor het idee.

 11. Mama Gyasi Says:

  Wat een pracht van een baby heb je daar!

 12. Ben Says:

  Beste,

  Mag ik een potje zelfgebakken nieuwjaarwafeltjes komen halen aub? (name your price)

  Sinds mijn pa gestorven is, hij bakte ze en ze zagen er net zo uit als op de foto, is dit één van de leegtes die hij achterliet.

  Much obliged

Leave a Reply