Zeeklas

October 20th, 2009

Met twee valiezen en een plastieken zak is Anouk gisterenochtend op zeeklas vertrokken. Voor vijf dagen, met een handgemaakte zeemeerminnenstaart (door mijn vriendin gemaakt, maar niet op foto beschikbaar wegens fototoestel uitgeleend) en een zeemeerminnenbeha met Sint-Jacobsschelpen. Zelfbedacht én uitgewerkt door mijn vriendin. Ik heb alleen het schamele naaiwerk van de beha onder mijn naam staan. Bovendien heeft ze een pak – écht zelfgemaakt – zeebriefpapier mee, om al haar geliefden een brief te schrjven. Bedrukt met schelpen, vuurtorens, boten, vissen en de zee.

Het is de zeeklas van 160 euro, waar ik mij aanvankelijk wat vragen bij stelde, want ik vind reizen van 160 euro, zeker als die niet vrijblijvend zijn, voor een lagere school eigenlijk wel wat schandalig duur. Niet voor mezelf, maar wel als gedachte. Omdat ik weet dat er ouders zijn die in de klas die hierdoor moeilijk de maand doorkomen. En er is de druk en sociale verplichtng, waardoor je er echt niet onderuit kunt.

Toch, de beslissing is genomen, de kinderen zijn vertrokken en dat was geen dag te vroeg, want Anouk kakelt al weken rond als een kip zonder kop, met slechts één woord:’zeeklas’. Het programma belooft boeiend te worden, het weer is nu eenmaal het beste weer dat een mens kan hebben om naar de zee te gaan en de kinderen zien het ongehoord zitten.

En ondertussen is het hier verrassend stil. Op een kakelmonster van een jaar of 2 oud na, dat precies aan uitbreiding van haar woordenschat doet. Favoriete woorden zijn dees daags: ‘verjaardagsfeest’, ‘hoekje staan als je stout bent’, ‘sorry, mama’ en ‘ziezo’.
Het eerste en het laatste woord worden wel 100 keer per dag gebruikt, en het lijkt erop dat wij hier niets anders doen dat feesten organiseren en beschouwend ‘ziezo’ murmelen na afloop.

Een mens leert zichzelf kennen door zijn kinders, zegt men.
Wie weet.

No Responses to “Zeeklas”

 1. cica Says:

  haha , Blijkbaar zeg ik hier veel te veel : ziezo.
  Als Clarisse helpt met het wasmachine te vullen of leeg te halen , poes eten geven , kindjes propere pamper aan hebben ….enfin , op vele momenten zeg ik dan “ziezo”. Ze neemt ook alles zo vlug over hé , ons ” Taterende Chique Bella “. 🙂

 2. Peter Rik en metje Blanche Says:

  We hebben Anouk al een prettig kaartje gestuurd. Ze is hier niet veraf.’In mijn streek’ weet ze overtuigend te zeggen.
  Peter

 3. Marie Says:

  @Cica: Een mens leert niet alleen zichzelf, maar ook zijn onthaalmama kennen door zijn kinders, blijkbaar 🙂
  Ze zegt oo ‘chique bella, en cica is mij vriendje 🙂

 4. Machteld Says:

  Ha,donderdag zat er bij ons één van die brieven in de bus. Ze wou al haar papier opmaken zeker. Maar ik ben er heel blij mee …

Leave a Reply