13 dikke buiken

September 20th, 2009

Op de valreep, laat op de vrijdagavond, bel ik haar nog eens op, om te vragen of we bij hen kunnen blijven slapen, na het feest.

‘Ja hoor, geen probleem’, zegt ze, ‘de enkele bedden hebben een donsdeken. En een dun kussen, maar dat vervangt ze wel.’

Er slaapt nog familie na het feest, maar hun grote huis herbergt graag veel mensen.

Natuurlijk praten we over het feest. Over morgen, en over haar dochter, mijn tante, die dan trouwt.

Met een piepstem vraag ik of ze zin heeft in het feest. ‘Dat gaat wel, zegt ze, al maak ik het niet meer graag laat.’

Ik piep verder dat ik héél véél rugpijn heb en dat feesten zowat het lastigste zijn om te doen voor ‘t moment. Net als verhuizen, trappen lopen en kinders oppakken.

Zij weet dat, want zij had zelf negen dikke buiken. En negen verhuizen in haar leve, ook. En ik nu de vierde.Buik hé. Samen dertien dikke buiken. Samen weten we het, van dat niet altijd rozegeur en maneschijn. Van dat zuur, die knellende pijn en die kwalen. Als iemand met méér dikke buiken mij dingen toevertrouwt, dan luister ik. Omdat ik wéét dat het klopt.
Samen hebben mijn 2 grootmoeders en ik 20 dikke buiken doorploeterd. Het is gelijk een verbond. Het Dikke-Buiken-Verbond. Mijn vriendin E telt er vijf bij, zij weet ook waar ze van spreekt. Welkom, E.

Ik spreek in zulke termen, dees dagen, vergeef me.
Het is de rugpijn die het van mij overneemt en beslist heeft dat hij mijn leven voor eventjes zal regisseren. Wat voor wat ijlheid in mijn hoofd komt te zorgen, blijkbaar.

We zijn alletwee vroeg vertrokken, de grootmoeder en ik. Zij omdat ze moe wordt, zo laat, en dat is zo als je tachtig bent. Ik omdat de rug geen feesten toelaat, in combinatie met verhuizen.

Na een knipoog naar elkaar.

No Responses to “13 dikke buiken”

 1. Els Says:

  Marie, de dag dat rugpijn het van je overneemt, je zwangerschap domineert…ik ken er alles van!
  Ik ken veel tips, ik laat er je 2 na:
  1. niet niet niet heffen (neen, geen kind, geen dozen)
  2. laat je verwennen met warme kersenpitkussentjes, veel zachte kussens, een zoete thee, een steunhand om recht te staan!
  Je zal zien, het helpt! Veel moed, ik weet waarover je spreekt!
  Bedankt om me lid te maken van de club ;-)!
  Ooit komt de dag dat we nog eens samen mijmeren over de dikke buikenperiode! Liefs!

Leave a Reply