Billie

May 3rd, 2009

Er is een gigantische spinnenfamilie geland in onze tuin.
Aan de rand van ons kotje, eigenlijk.

Ze zijn zo ongeveer met driehonderd, vermoed ik, en ze zijn ieniemienieklein en ros.
Ze hangen daar te friemelen en te draaien en werken zich uit de naad.
De minste windstoot zorgt voor een gigantische verandering in het webstructuur, en heftig wordt er draad gesponnen.
Het lijkt kristaldraad, zo fijn, zo teer en zo schoon.

Ze zijn de reden van het uitstellen van het kuisen van het kotje: eerst moesten zij de wijde wereld in. En dat lukte vrijdag nog niet, en mijn lief stond heel voorzichtig naar die kleintjes te staren en zuchtte: ‘Dan doe ik het morgen of zondag wel.’

Om twee uur in de namiddag rolden ze zich in een bolletje, als een kastanje zo groot, en deden wellicht een noenetuk. Ze hingen daar te hangen en wij stonden muisstil met vier naar dat bolletje geluk te kijken. Tot de grootste, stoerste en hefstige zich in beweging rolde. Na één seconde waren ze weer vol in actie.

‘Baby’, riep Clarisse. Billie, dacht ik gauw. Billie is zijn naam. Want de stoerste en hevigste heet in mijn dromen altijd Billie.

Dat, en het feit dat ik een stiekem takje jasmijnen op mijn schouw heb staan, maken van mij de gelukkigste mens van de hele wereld.
Wat een heerlijk weekend.

8 Responses to “Billie”

 1. veerle Says:

  Meer mensen zouden van zoiets eenvoudigs moeten kunnen genieten.

 2. els Says:

  Marie,dit stukje vraagt geen foto,het is gewoon een foto! Mooi, mooi,mooi,wondermooi.Net als elk klein en groot leven, of het nu mens of dier is!

 3. annava Says:

  Mooi!
  En driehonderd spinnen, das de moeite:)

 4. nonkel frank Says:

  die beestjes, marie, zijn de voorbode van grasspinnen deze zomer, zal Clarisje niet leuk vinden als ze in het gras zal stappen, Ik heb ze alvast liefdevol met bruine zeep verwijderd,want eens ze je hebt, kruipen ze overal in en eten zelfs de voegen tussen de stenen uit.

 5. Machteld Says:

  ‘t Is een gelukkig huis waar veel spinnen wonen!
  Onlangs vertelde een man op de trein dat hij die ochtend wakker geworden was met een (dode) spin in zijn mond. Grote hilariteit bij zijn vrienden. Iemand wist te vertellen dat ieder mens in zijn slaap regelmatig spinnen binnenwerkt.
  Ik had zelf ook een weetje : een doorsnee huis herbergt gemiddeld 1000 spinnen.

 6. huguette Says:

  Beste Machteld,hier moet ik je tegenspreken.
  Onlangs op de radio gehoord dat een spin het niet in zijn hoofd haalt om dicht bij een mens zijn mond te komen. De sensoren op de poten van de spin vinden de menselijke huid namelijk te warm en ze zullen zo vlug mogelijk van dat oppervlak wegvluchten. Als ze dan er dan toch belanden, zijn ze inderdaad dood.
  Spinnen vinden ons helemaal niet leuk !

  Verder heel leuk geschreven, Marie. Wat doe je dat toch goed!

  Grappig, Billie (en ook Sam) was één van mijn favoriete namen voor een dochtertje, inderdaad juist omwille van het stoere, stevig geplant in het leven.

 7. Machteld Says:

  Huguette,
  Ik weet absoluut niet of dat klopt van dat spinnen eten, maar van de 1000 spinnen in een huis hoorde ik op de radio, ik weet niet meer van welke autoriteit. Dat lijkt me ook heel aannemelijk. Ik weet dat als ik alleen maar de verste hoek van onze garage zou uitkuisen, dat dat tot een massale spinnenuittocht zou leiden. Maar voor mij mogen ze blijven zitten, hoor.

 8. Siegrid Says:

  Tante Oena plukte een takje jasmijn af en zwaaide ermee boven het kleine prinsenhoofd. ‘Prins Roel zul je heten,’ zei ze. ‘En je zult zijn zoals je moeder je hebben wou. Roel-met-gevoel.’

  Toen danste tante Oena de polka met de koning; de fonteinen spoten nu champagne, behalve twee die cola spoten, en het werd een verrukkelijk feest. Na afloop mochten alle gasten de neushoorn-tuin bekijken, een park waar honderden neushoorns achter tralies liepen. Daarmee was het festijn afgelopen.

  Het was spoedig merkbaar dat de wens van tante Oena geholpen had. Want toen prins Roel opgroeide, bleek hij wel een bijzonder goed kind te zijn.

  *Roel-met-gevoel, Annie M.G. Schmidt.

  Aaaaaaaah Is dat jou geheim Marie? die takjes jasmijn op de schouw?? hun betovering werkt allesinds: 2 bijzonder goede dochters! 😀

  en wat jullie trouw betreft, het zou leuk zijn moest het evenaren met het tweede stukje tekst!
  en na afloop zullen wij dan jullie spinnen-tuin komen bewonderen ipv een neushoorn-tuin 😉
  Magisch!

Leave a Reply