koffie

March 27th, 2017

‘Ik weet niet of je eerst moet drukken op de koffie die je wilt, of eerst je tas onder het kraantje moet zetten.’
Haar hand beefde een beetje, en toen ik naar haar gezicht keek, zag ik zoveel mooie rimpels dat het deugd deed.
Ze was waarschijnlijk ver in de zeventig, en haar man, wat aangeslagen ook, stond naast haar.

‘Mijn excuses dat ik wat verward ben, madamtje’, prevelde ze, ‘maar we kregen net geen goed nieuws.’

‘Geen, echt geen goed nieuws’, prevelde ze nog keer.

Ik hielp met de koffie, zei dat wij ook geen goed nieuws kregen eerder deze maand, en ze kneep in mijn hand.

‘Het is iets, hé, het leven’, vervolgde ze, ‘voor je het weet kan het keren.’
‘Je zou het op voorhand moeten weten’, voegde ze er ook aan toe, ‘een mens zou wat weten.’

‘Ik weet niet of je het hoegenaamd wel op voorhand wilt weten’, kwam haar man tussenbeide, ‘want je zou geen moment meer op je gemak zijn.’
Ik knikte hevig naar hem, nam afscheid van hen beiden en wenste ze ‘toch veel geluk bij het slechte nieuws’.

We stonden alledrie in de cafetaria van K12, in het UZ. Het is nooit goed als je daar moet zijn, niet voor hen, niet voor ons.

Mijn lief is erg ziek, en als een mens in K12 koffie pakt, dan is dat geen goed teken. Wat wel goed is bij ons, is dat er een behandeling is, en dat we het woord curatief hoorden, en dat we de laatste maand in duizend stukjes vielen, opgeraapt en bijeengeveegd werden door de Besten*, en nu afwachten en een nieuw leven zijn begonnen. Met een ziek lief, en kindertjes die net als tevoren Pokémonkaarten verzamelen, ruzie maken en kattebelletjes schrijven voor hun vader.

Toen ik met mijn koffie naar de zevende verdieping terugging, moest ik glimlachen. Om dat oude koppel, en om het besef dat een mens altijd de schoonste gesprekken heeft in het diepst van zijn leven. Want dat is zo hé, als het leven je onverwachts tackelt, dan ligt alles bloot en zijn er ineens weer zoveel meer schone dingen ook. De 1300 liedjes die onze vriend Erik vorige week op mijn telefoon zette, de socca met spruitjes van Jonge Sla, de woorden die mijn lief me toevertrouwt op het allerverdrietigste moment van de laatste jaren, mijn kindertjes die rake dingen zeggen, de mails van mijn vrienden en vriendinnen, de woorden van Vic, de boeken, het eten (oh het lekker eten van de laatste weken), de geuren, de lente, de bloesems, oh oh oh.
Het is in dat diepst dat het het lastigst is, ook, dat weten we hier al, en die schoonheid houdt een beetje evenwicht.
Wankel, dat wel, en broos, zeker, maar het zijn al die schone dingen die het leefbaar maken.

Het leven he, het kan er wat van.

therapie

March 7th, 2017

‘misschien moet je eens naar de osteo, Marie?’, zei ze toen ik weeral zoveel pijn in mijn nek en rug had dat ik dacht dat ik zou creperen.

‘Jaja’, antwoordde ik, en ik dacht bij mezelf: het zal toch niet helpen.

Maanden later zat ik bij de huisarts. Bij mijn goede, goede huisarts, echt waar, ik wou dat ieder van jullie een huisarts had zoals die van mij, die haar gewicht in goud meer dan waard is.
‘Kine’, zei ze, ‘of osteo als je wilt, echt, het zal goed doen.’

Na één beurt was het beter. Z.o.v.e.e.l. beter. Hij zei, op een rustige toon, maar vastberaden: ‘je moet echt niet zoveel pijn hebben hoor, dat is voor niks nodig. Tot volgende week.’

Ik heb sedertdien wel nog pijn, maar draaglijk, en elke beurt bij hem is een soort verlichting van jewelste. Het gevoel als ik op mijn fiets naar huis rijd, is ‘ojoo’.

Wat ik toen allemaal niet wist, is dat hij naast kine en manuele therapeut en osteo ook een mens is van wie ik ondertussen echt gaan houden ben. Een vader zoals ik er één zou willen. Het lijkt of hij mijn lijf kent vanbinnen en vanbuiten en ik zeg elke keer ‘maar echt, ik wist niet dat pijn zo gemakkelijk kon verholpen worden en ook niet dat ik er zo deugd van zou hebben’. Dat halfuur om de 2 weken, dat is me goud waard. Werkelijk heel veel goud.

Toen ik woensdag op zijn tafel lag, en we het hadden over dingen dicht bij me die ernstig zijn, me zorgen baren en me verdrietig maken, zei hij:
‘ ik ga niet zeggen dat alles altijd goed komt, maar wel dat je hoop moet hebben. en ook dat je, als je de allesomvattende liefde kent, zoals jij, dat je dan veel geluk hebt in je leven. Omring je met de goede dingen en het zal vanzelf de goede kant uitgaan. ‘ We keuvelden nog, over verliefdheid, liefde en langdurige vriendschappen, en het deed zo’n deugd. Maar werkelijk, zo een ongelooflijke deugd.

Wat is dat toch fijn, dat een mens in tijden van zorgen omringd is door de besten. Ik moet een aparte post wijden aan alle mensen die ik de laatste weken heb gesproken, gebeld, geschreven, gezien en gevraagd: maar werkelijk: we zijn zo ontzettend dankbaar, hier thuis, dat we zoveel liefde kennen en krijgen en voelen en meemaken.

Het is een fort, hier in ons huis, en het is meestal wel bestand tegen de zwaarste stormen, maar het is mede door alle mensen dicht bij ons, dat het draaglijk blijft.