't Is weer feest!

May 30th, 2008

Een echt groot feest, deze keer. Met hapjes en chocomousse. En daar ben ik nu mee bezig zie. Aardappelen koken (voor aardappelkoekjes met zalm en dilleroom), pesto maken (voor pasta met pesto van zongedroogde tomaten), zalm in julienne snijden, eieren scheiden, chocolade smelten. Met veel hulp van marleentje, uiteraard.
En het ruikt hier wel lekker, moet ik zo zeggen. Alleen de hoeveelheden zijn moeilijk: hoeveel pasta kook je voor ongeveer 80 man? Hmmm…
Ik voel me gelijk een beetje een echte kok, vandaag. Een klein beetje maar.

Gebruik uw creativiteit

May 12th, 2008

Bovenstaande zin is vaak veel holler dan men denkt: creativiteit is misschien wel aangeboren, en komt net niet op het juiste moment.
Toch heb ik de lekkerste dingen gemaakt en geprobeerd toen ik bijna zonder ingrediënten zat, en het weinige dat ik in huis had moest aanspreken. Doordat je genoodzaakt bent die weinige etenswaren te gebruiken, word je gedwongen na te denken. En nadenken in de keuken, dat doet deugd.
De zomer is bij ons het seizoen van de ‘zoete inval’, nog meer dan de winter. Het is de tijd van ‘Blijf je niet eten? We hebben genoeg in huis hoor!’. Ik voorzie me altijd op onverwachte gasten, en ik heb voor mezelf een lijstje aangelegd met zaken die ik graag in huis heb, omdat je er verschillende kanten mee op kan. Zo zijn er:
* zongedroogde tomaatjes: ze zijn lekker, blijven zeer lang goed, en je kunt ze als aperitief serveren, door je salade mengen, in een quiche verwerken of als garnituur gebruiken.
* pijnboom- en andere pitten: geven een extra toets aan je salades, maar je kunt pijnboompitten bijvoorbeeld ook roosteren en door geraspte wortelen mengen
* goede olijfolie en azijn: voorzie in een lekkere olie die je koud kunt gebruiken, Oil en Vinegar is fijn, maar wel vrij duur. De Colruyt of Delhaize hebben een mooi assortiment dat minder prijzig is als je goed oplet.
* (Bio) rode bietjes uit Delhaize, voorgekookt: die blijven extreem lang goed. Je kunt ze in schijfjes snijden, raspen, in blokjes. Ze zijn lekker met mierikswortelpuree, of met gomasio.
* verse kruiden in de tuin, of in een potje op je vensterbank. Munt, peterselie en bieslook zijn zeer dankbaar en vrij gemakkelijk te onderhouden. Ze zijn zalig om over een salade te snipperen, in een dressing te verwerken, …
* kappertjes, augurkjes: brengen smaak in je dressing, en blijven lang goed in de frigo. Je kunt ze gerust maanden bewaren.
* een potje yoghurt zonder suiker: ideaal om een dressing mee te maken, opgeklopt met een klein beetje mayonaise, veel verse kuiden en peper en zout. Verse koriander moet daar ook lekker bij zijn.
* een stuk vis in de diepvries (voor de anderen: vlees): een forel of zalmforel op zijn geheel is zeer dankbaar om uw gasten en uzelf te verwennen.
* een gekoelde fles wijn, cava of spumante: zo aangenaam en niet zo duur.

Ga zo maar door. Maar hiermee komt u al een eind ver. Smakelijk.

Vraag van de dag

May 7th, 2008

‘Wil je me dat* dan allemaal leren, dat ik dan later niet de hele tijd moet bellen om al die dingen te vragen, zoals jij altijd naar metje belt, mama?

* Dat is lasagne, soep, bladerdeeggebakjes en couscous

Geslaagd II

April 20th, 2008

Tweede recept voor het feest: wederom geslaagd!
( En ik had mezelf beloofd vandaag niet in de keuken te staan )

Geslaagd

April 19th, 2008

Gegrilde asperges met scampi, lamsoor en rodebietjeskaviaar. Het was zeer erg geslaagd, vlug klaar en ook onmiddellijk op. De langoustine die voorzien was hebben we laten vallen en vervangen door scampi, wegens geen langoustines voorradig. Het geheel heb ik besprenkeld met zeer fijne olijfolie.

Wat heb ik gebruikt en hoe deed ik het? (ge moogt echt leek zijn, het is poepsimpel)

2 teentjes knoflook en een grote ui. Ik heb die samen in wat olijfolie glazig gebakken.
1 kg pompoen van bij de Turkse winkel op de hoek. Ik heb die wat geschild, in stukjes gesneden en bij de look en ajuin gekieperd. Hou een klein beetje pompoen aan de kant voor de afwerking.
Zet het vuur wat lager.
2 wortelpeterselies die ik nog liggen had. Ik heb die geschild en er ook bij gedaan.

Ik heb dat alles wat laten stoven, een minuut of 5.

1.5 liter kokend water met een bouillonblokje en half. Giet dat in de pot, zet het vuur weer wat hoger en laat een klein half uurtje pruttelen.

wat extra water en een mixer. Alles mixen en als het naar uw goesting wat te dik is, nog wat water eraan toevoegen.

peper, zout en oregano. Om erbij te doen, om wat smaak aan het geheel te geven.

peterselie. Vers en gehakt.
Grijze garnaaltjes.
Soyaroom. In een potje.
Restje pompoen en kleine stukjes paprika. In ministukjes snijeden en wat aanstoven in wat olie.
Je kunt deze benodigdheden er op het laatst bijdoen, als je de soep weer warm gemaakt hebt om op te dienen. Je strooit ze er gewoon over. En dan ziet het er op slag nog veel sjieker uit.

Njammie. Mijn vent was content, ons bezoek ook. En ik ook.
Voor de mensen van oudejaar: ze zag er echt zo uit als die lekkere soep die jullie gegeten hebben. Met stukjes erin en al.

Schorseneren van de markt

December 30th, 2007

Deze morgen verse schorseneren gekocht bij de bioboer. Ze zijn geschild, gekookt en staan af te koelen om deze avond opgegeten te worden. Ik moet er alleen nog een sausje voor vinden. Iets met kaas, maar geen zin in gewone bechamel. Mijn kaasboer op de markt had een idee: waarom geen vierkazen-sausje?
Met als gevolg dat ik taleggio, gorgonzola en buffelmozzarella mee heb. Parmesan heb ik in huis.

We hebben ook paardenbiefstuk, en krielpatatjes. En toch is het pas morgenavond écht feest. Dat belooft.

December 29th, 2007

Zalm met erwtjes en patatjes en rijst en verse cocktailsaus met whisky erin, dat hebben wij gegeten.

Alles klaargemaakt in 13 minuten.
Met veel stoef van mijn wederhelft.

Genot

December 8th, 2007

We gaan eens lekker eten, wij, vandaag. Iets met rucola en pancetta. Met gepocheerde eieren en zo meer. En gebakken brood met olijfolie. En we gaan ook lekker drinken, vandaag. Een glaasje Faro voor madame (moi) en een Westmalle Leffe voor mijn vent.

En dat allemaal omdat het zaterdag is. En wij er zin in hebben.